9 moduri prin care să ii dai
minții tale o bine meritată pauză

Există virtute în muncă și există virtute în repaus. 

Utilizați-le pe  ambele și nu treceți cu vederea nici una.

   Suntem expuși zilnic milioanelor de stimuli. De cele mai multe ori pauza înseamnă să mănânci, să te uiți pe telefon, TV, etc., dar fără să ne dăm seama adăugăm alte activități de procesat pentru mintea noastră. Iată câteva sugestii despre cum poți reduce numărul de stimuli și cum poți lăsa mintea să se odihnească. 

1. Limitează timpul petrecut Online

A fost odată ca niciodată o perioadă în care sunai pe cineva doar dacă aveai nevoie de acea persoană. Era inadecvat să suni după 9 seara și înainte de 8 dimineața, ceea ce însemna că aveai 11 ore doar pentru tine.
În era tehnologiei nu mai avem acest privilegiu dar asta nu înseamnă că nu ne este necesar. Încearcă să îți limitezi timpul petrecut online. Lasă telefonul măcar în timpul cinei și cu o oră înainte de culcare.

2. Spune mai des NU
Ne luptăm cu cuvântul „nu”, deoarece nu vrem să dezamăgim pe alții. Frica de a fi displăcut face ca energia noastră să fie risipită pe alte lucruri decât pe cele ce contează pentru noi.
Concentrează-te în primul rând pe propriile nevoi și nu permite altora să determine ce vrei să faci.

3. Investește timp de calitate în relațiile tale
Programează în fiecare săptămână întâlniri cu cei dragi ție în care atenția ta să fie doar asupra lor și a momentului. Fără telefoane, TV, laptop, etc. Oferă-le atenția ta nelimitată.

4. Odihnește-te corespunzător
Dezvoltă obiceiuri de dormit sănătoase. Încearcă să mergi la culcare și să te trezești după același program în fiecare zi. Oprește toate ecranele cu o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră perturbă ritmul somului tău biologic.
Fă ceva relaxant înainte de culcare cum ar fi o baie sau citește o carte în lumină moale, galbenă.

Cabinet de psihologie Bianca Adascalitei

5. Alocă timp pentru griji
Griji ne facem în mod constant. Prin programarea unui moment sau două în timpul zilei pentru griji, avem mai mari șanse să rezolvăm eventualele probleme. Programează un moment dimineața pentru griji și unul pentru după amiază. Notează aceste griji și vezi cum le poți rezolva. Faptul că te gândești toată ziua la o x problemă nu înseamnă că și depui eforturi toată ziua pentru a o rezolva. În schimb nu îți permite să te focusezi și pe alte activități.

6. Ieși mai des în natură
Nici nu mai este nevoie să amintesc cât de important este să petrecem timp în natură. Nenumărate studii vorbesc despre efectul calmant. Lasă tehnologia de-o parte, preț de câteva momente și bucură-te!

7. Cufundă-te într-o activitate dragă ție
Îți amintști în copilărie când te jucai cu jucăria ta favorită și pierdeai noțiunea timpului? Acea abilitate nu a dispărut ci pur și simplu nu i-ai mai acordat atenție. Dă-ți voie să te cufunzi iar în astfel de activități și uită de noțiunea timpului.

8. Ia o pauză pe bune
Când zicem că luăm o pauză de cele mai multe ori ne implicăm alte activități precum Netfilx sau verificarea rețelelor sociale. Dar pentru creierul nostru reprezintă tot stimuli ce trebuiesc procesați. Pur și simplu schimbi o activitate cu alta.
Încearcă să faci o pauză pe bune, o plimbare fără muzică, privește pe fereastră..etc

9. Nu umple timpii morți
E roșu la semafor și te apuci să scrii un e-mail? Stai pe telefon cât timp ești la baie? Știu că este foarte tentant dar creierul nostru are nevoie de acești timpi morți pentru a se relaxa. Dă-ți voie să visezi cu ochii deschiși și atât. Face mununi pentru mintea ta obosită.