Ce este un grup de suport și cum poți lua parte?​

Oamenii care acționează împreună ca grup pot realiza lucruri pe care nici un individ care acționează singur nu ar putea vreodată să le facă.

Ce este un grup de suport?

Un grup de suport este o bună modalitate de a interacționa cu persoane care au trecut prin aceeași situație ca tine. Într-un grup de suport ai ocazia să îți exprimi sentimentele, gândurile, situațiile cu care te confrunți, într-un cadru care îți poate oferi suport, înțelegere, feedback. Totuși, dacă nu vrei să împărtășești din experiența ta nu trebuie să te simți presat, implicarea se poate face treptat în propriul tău ritm.

Multe persoane au un sentiment acut al unicității propriei suferințe și experiențe. Cred că sunt singurii care trec prin așa ceva. Descoperă în cadrul grupului că nu ești singurul care trece prin așa ceva și mai ales nu că nu trebuie să treci singur prin perioada dificilă. În acest fel sentimentul de izolare, senzația că nimeni nu te poate înțelege se diminuează semnificativ și imaginea despre propria persoană se schimbă într-un mod pozitiv. Grupul de suport își propune să faciliteze exprimarea deschisă a gândurilor și emoțiilor pentru a veni în sprijin într-o perioadă dificilă.

Cabinet de psihologie Bianca Adascalitei

Obiectivele unui grup de suport:

– autocunoașterea;

– dobândirea suportului social;

– stabilirea și menținerea unor relații interpersonale;

– creșterea bunei dispoziții;

– primirea și oferirea susținerii și feedback-ului;

– îmbunătățirea relațiilor și a comunicării interpersonale;

– experimentarea de comportamente noi;

– exprimarea sinceră și directă a propriilor sentimente;

– înțelegerea propriilor gânduri, emoții și comportamente prin compararea cu tiparele relaționale observate la celelalte persoane din grup;

– o mai bună înțelegerea gândurilor, emoțiilor și comportamentelor celorlalți;

– creșterea încrederii în propria persoană, îmbunătățirea imaginii și a stimei de sine

Cum se desfășoară prima ședință într-un grup de suport:
– 15 minute până ne adunăm

– un exercițiu de relaxare

– 60 minute cunoaștere (fiecare persoană vorbește despre el și ce anume îl aduce în acest grup)

– exercițiu de relaxare ( dacă este timp 10-15 min)

– feedback rezumativ al psihologului

– feedback al participanților

Confidențialitatea este un element esențial în cadrul grupurilor de suport. Identitatea participanților și conținutul discuțiilor purtate în sesiunile de grup au caracter secret și sunt strict protejate. Protejarea confidențialității este asigurată de către psiholog dar este totodată o obligație a tuturor participanților. Membrii grupului trebuie să fie conștient de faptul că, atât timp cât își doresc să se simtă în siguranță în grup, fiecare în parte trebuie să facă tot ce este necesar pentru asigurarea acestei siguranțe.