Ce este un gând și cum ne schimbă viața?

Gândurile sunt putere! Gândurile sunt energie! Îți poți construi viața cu ele sau ți-o poți distruge! Alegerea îți aparține, la fel și munca!

Ce este un gând?

Când un singur neuron se aprinde e ca o scurtă și izolată flamă. Dar când mai mulți neuroni se aprind împreună ei formează un gând. Modul în care creierul acoperă decalajul dintre aceste două niveluri ale activității neuronale rămâne un mare mister, dar un nou tip de tehnologie ne apropie mai mult de rezolvarea lui.

Așadar știm că circa 100 de miliarde de neuroni comunică prin semnale electrice în fiecare moment, ceea ce înseamnă că activitatea este neîntreruptă, însă din toate aceste semnale numai unele sunt gânduri conștiente. O mare parte din activitatea neuronală are rolul de a prelucra stimulii senzoriali receptați din mediul înconjurător, însă diferența dintre percepție și gânduri este ca în timp ce percepția este legată direct de stimuli, gândurile nu sunt.

 Avem între 10 și 20.000 de gânduri pe oră. O activitate impresionantă însă trebuie avut în vedere că prea multe gânduri ne obosesc și nu ne mai permit o funcționare normală. Controlul gândurilor devine astfel esențial, pentru a nu se ajunge în situația ca unele dintre aceste gânduri să devină obsesive și să îți controleze viața. La fel de periculoase sunt și gândurile care te controlează. Acestea sunt gândurile care te îndeamnă să acționezi impulsiv, de regulă în situațiile în care ești jignit, și este bine să le controlezi

 

 

Există gânduri ce ne aparțin în totalitate dar există și gânduri care vin din exteriorul nostru și anume, de la familie, școală, societate. 

 

Sunt mai multe categorii de gânduri

Există mai multe categorii în care se încadrează gândurile.

– gândurile de hrană, de somn și cele de ”cuibărit”, de stat acasă.

– gânduri despre sex

– gânduri de manipulare

– gânduri de iubire

– gânduri de cunoaștere

– gânduri orientate spre pozitiv sau negativ

– gânduri spirituale

Gândurile sunt strâns legate și de nevoile de bază ale noastre. Dacă acestea nu sunt îndeplinite, în mod cert ne vor ocupa o mare parte din gânduri. Toate aceste gânduri pot fi pozitive sau negative, diferența făcând-o excesele. De pildă, e bine să te gândești la sex, dar dacă faci asta toată ziua, atunci vei avea o problemă. La fel se întâmplă și cu celelalte categorii. 

 Există gânduri ce ne aparțin în totalitate dar există și gânduri care vin din exteriorul nostru și anume, de la familie, școală, societate.  De exemplu dorința de a cumpăra ceva ce nu îți este cu adevărat necesar. Acestea sunt gânduri induse de către firmele de retail care îți creează o nevoie artificială pentru a cumpăra produsul lor. 

„Când vei realiza cât de puternice sunt gândurile tale,
nu vei mai îndrepta nici un gând negativ
asupra ta”

Gânduri ce ne limitează

Spre exemplu expresia „în viață nu le poți avea pe toate” este o convingere menită să limiteze. Cei cu o astfel de convingere nu vor reuși să facă ce își doresc în viață. Este important să faci diferența între gândurile tale și cele venite din exterior. Multe din convingeri sunt de fapt „povețe” venite de la părinți, rude apropiate sau societate, în perioada copilăriei: „capul plecat sabia nu taie” sau „banii vorbesc”, „n-ai bani, nu poți reuși”, „cine se descurcă în viață înseamnă că a avut noroc”, „toata familia noastră a fost ghinionistă”, etc. Este important să devii conștient și să faci diferența dintre gândurile tale și cele venite din exterior. Dacă lași gândurile din exterior să îți influențeze viața nu vei mai fi stăpân pe viața ta.

Alte exemple de convingeri limitative:

”Nu pot să am o relație de cuplu pentru că nu am bani.”

”Nu pot să am un copil pentru că nu am bani și timp să îl cresc.”

”Nu pot să am o relație de cuplu pentru că nu sunt slabă.”

”Nu pot să câștig mai mulți bani pentru că trăiesc în România sau într-un oraș sărac.”

”Nu pot să mă înțeleg bine cu șeful pentru că niciodată un angajat nu se va înțelege foarte bine cu șeful lui, nu are cum asta să se întâmple.”

”Nu pot să merg în vacanță pentru că nu am cu cine și în plus nici nu am bani.”

”Nu pot să mă despart de partenerul meu pentru că am copil. Și nu am unde locui.”

”Nu pot să am o carieră la nivel internațional pentru că m-am născut în România și nu în America. Dacă mă nășteam și eu în America ca alții, atunci poate mai aveam vreo șansă, dar așa e imposibil.”

”Nu pot să fiu fericit pentru că am avut o copilărie grea și m-am născut într-o familie cu probleme: mama era depresivă, tata alcoolic, bunicii nu voiau să audă de noi.”

”Nu mă pot bucura de sexualitate  pentru că bărbații apreciază femeile care au făcut sex cu puțini bărbați. Dacă mă culc cu prea mulți, voi fi considerată o curvă.”

”Femeile mă vor pentru banii mei de fapt. Am casă, am mașină, câștig bine. Toate sunt atrase de statutul meu și de banii mei. Toate femeile sunt materialiste.”

 Primul pas în a scăpa de convingerile limitative este conștientizarea lor. Odată ce ești conștient de ele deja își pierd din putere. Următorul pas este să te întrebi ce se poate întâmplă dacă ai face acel lucru imposibil. Încearcă să judeci lucrurile din punctul tău de vedere și nu din experiențele altora.

 Nimic nu se va întâmpla în viața ta mai mult sau mai bine înainte ca tu să îți modifici o convingere. Schimbările se petrec mai întâi de toate la nivel mental..

 

Gânduri ce vindecă

Așa cum avem convingeri ce ne limitează putem avea și gânduri ce sunt vindecătoare, ce te descătușează:

Iubesc viața.

Deschid noi uși. Sunt bucuros/ bucuroasă de noi experiențe.

Sunt calm/ calmă. Armonia interioară este cea mai importantă.

Casa mea este un refugiu. O binecuvântez în fiecare zi.

Trăiesc în armonie cu vârsta mea.

Merit o dragoste adevărată. Nu trebuie să mă forțez să o am.

Fiecare experiență o transform în posibilitate. Fiecare problemă are o soluție.

Las deoparte toate fricile și îndoielile. Alegerea mea este să mă accept.

Fiecare gând îmi creează viitorul.

Viața mea este o oglindă. Oamenii din viața mea sunt o reflecție a ceea ce fac și gândesc.

Sunt liber/ liberă să gândesc și să acționez.

Sunt gata să iert. Asta mă eliberează de trecut.

Puterea mereu este concentrată pe momentul de acum.